Από αύριο αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τα διόδια Θεσσαλονίκης (στο ύψος του Ωραιοκάστρου), αφού δημοσιεύθηκε τελικά το σχετικό ΦΕΚ (με ημερομηνία 18 Νοεμβρίου). Πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχετική επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο για την έναρξη λειτουργίας τους. Στο ΦΕΚ σημειώνεται ότι ως χρόνος έναρξης της είσπραξης των διοδίων για το τμήμα Α/Κ Καλοχωρίου – Α/Κ Ευκαρπίας, Μετωπικός Σταθμός Θεσσαλονίκης, ορίζεται το νωρίτερο η 18η/11/2019. 

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, είχε γίνει δοκιμαστική λειτουργία του σταθμού, που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα στο σημείο.

Σε ότι αφορά τις τιμές αυτές διαμορφώνονται ως έξης:

Τα ΙΧ αυτοκίνητα (ύψος μέχρι 2,70 μέτρα) θα χρεώνονται με 0,50€ ανά διέλευση, τα δίκυκλα – τρίκυκλα με 0,30€, τα οχήματα με ή χωρίς ρυμουλκούμενο 2-3 αξόνων και με ύψος μεγαλύτερο από 2,70 μέτρα με 1€ και τα οχήματα με ή χωρίς ρυμουλκούμενο, 4 και άνω αξόνων, και με ύψος μεγαλύτερο από 2,70 μέτρα θα χρεώνονται με 1,50€.

Όπως αναφέρει το ΦΕΚ από την υποχρέωση καταβολής διοδίων απαλλάσσονται μεταξύ άλλων οι άνεργοι και τα άτομα με αναπηρίες.

Ποιοι απαλλάσσονται

Ειδικότερα, απαλλάσσονται από την καταβολή των ειδικών τελών κυκλοφορίας (διόδια) οι κατωτέρω κατηγορίες οχημάτων:

α. Οχήματα ιδιοκτησίας της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», φέροντα ειδικό σήμα.

β. Οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και οχήματα πρώτων βοηθειών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας.

γ. Ασθενοφόρα.

δ. Οχήματα εταιρειών λειτουργίας και συντήρησης του αυτοκινητοδρόμου της «Εγνατίας Οδού», καθώς και των κάθετων προς αυτόν οδικών αξόνων, φέροντα ειδικό σήμα, που νομιμοποιούνται δυνάμει συμβάσεων να εισέρχονται στην «Εγνατία Οδό».

ε. Οχήματα εταιρειών οδικής βοήθειας, που νομιμοποιούνται δυνάμει συμβάσεων είτε με την εταιρεία «Εγνατία Οδός Α.Ε.» είτε με αναδόχους αυτής, που συντηρούν το οδικό δίκτυο να εισέρχονται για σχετικές επεμβάσεις στον οδικό άξονα της Εγνατίας

 Οδού καθώς και στους κάθετους προς αυτόν οδικούς άξονες και φέρουν σχετικό ειδικό σήμα.

στ. Επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε άτομα με αναπηρία (Α.Μ.Α.) και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο από αυτά ή για την μεταφορά των ατόμων αυτών. Τα οχήματα πρέπει να φέρουν σε εμφανές σημείο το Δελτίο Στάθμευσης Οχημάτων των Ατόμων με Αναπηρίες (ΔΕΛΤΙΟ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ «Α.Μ.Α.»), το οποίο χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων και στο οποίο αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του κατόχου και ο αριθμός μητρώου του Δελτίου Στάθμευσης π.δ. 241/2005 «Θέσπιση Δελτίου Στάθμευσης για άτομα με αναπηρίες» – ΦΕΚ Α΄ 290).

ζ. Επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε αναπήρους πολέμου βαρείας αναπηρίας, εφόσον, μετά από γνωμοδότηση της Ανωτάτης Υγειονομικής Επιτροπής του Στρατού, κρίνονται απαραίτητα για την μετακίνησή τους και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνον από αυτούς.

η. Επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης που ανήκουν κατά κυριότητα σε ανέργους και χρησιμοποιούνται από αυτούς. Οι άνεργοι θα πρέπει να επιδεικνύουν την κάρτα ανεργίας, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται σε ισχύ κατά τη διέλευση από το Σταθμό Διοδίων.

Η απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ έχει θέμα: Θέση σε λειτουργία του Σταθμού Διοδίων Στρυμονικού και καθορισμός τελών διοδίων που εισπράττονται στους σταθμούς διοδίων Θεσσαλονίκης, Πολυμύλου, Μαλγάρων, Ασπροβάλτας, Ανάληψης της Εγνατίας Οδού και Στρυμονικού και Προμαχώνα του Κάθετου Άξονα της Εγνατίας Οδού Λαγκαδά-Μεθοριακός Σταθμός Προμαχώνα.

19/11/2019 ΤΥPOSTHESS

Εξυπηρετούμε τα προγραμματισμένα ραντεβού σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικης Γραμματείας Πολιτικης Προστασίας και του Υπουργείου Υγείας. Προτεραιότητά μας είναι η υγεία των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται για την μετακίνησή τους και ασφαλώς των συνεργατών-οδηγών μας. Λαμβάνουμε όλοι τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία μας. Μαζί αντιμετωπίζουμε τον Covid-19!